Pedagogisch beleid
De pedagogische visie en aanpak van Kidswereld is gericht op het laten groeien van het vertrouwen van een kind. Op een liefdevolle manier wordt er gewerkt volgens zes pedagogische uitgangspunten:
Welbevinden en Betrokkenheid
Wij vinden het belangrijk dat kinderen goed in hun vel zitten en met plezier naar Kidswereld komen. Welbevinden is een voorwaarde voor groei en ontwikkeling. Het wijst erop dat er een goede wisselwerking is tussen kind en zijn omgeving. Hoe intens kinderen spelen of geboeid zij bezig zijn, zegt iets over de betrokkenheid. Is er betrokkenheid, dan weten wij dat kinderen hun mogelijkheden aanspreken en dat zij in ontwikkeling zijn.
Buiten
Wij geloven in buitenspelen. De buitenwereld is een belangrijke leeromgeving voor kinderen. Het weer, de natuur en de ruimte zijn onmisbaar bij het opgroeien. Buitenspelen kan altijd, zelfs als het regent of koud is. Er is altijd wat te ontdekken. Door kinderen te laten klimmen en klauteren leren ze nieuwe vaardigheden, dat maakt hen zelfverzekerder. Door kinderen al vroeg in contact te laten komen met dieren worden ze verantwoordelijker en sociaal vaardiger. We kijken naar mieren, bestuderen spinnenwebben en stampen in de plassen. We brengen de natuur van buiten naar binnen. Door te kijken, luisteren en voelen maken kinderen hun wereld langzaam maar zeker groter. Denk hierbij ook aan uitstapjes naar de bibliotheek en markt.
Liefdevolle omgeving
Iedereen mag zijn zoals hij/ zij is. Hierbij hoort ook respectvol met elkaar omgaan. Wij zijn onderdeel van een groep, zorgen voor elkaar en houden rekening met elkaar. Kinderen worden aangemoedigd om te verkennen, te leren en te groeien, terwijl ze worden ondersteund bij uitdagingen en moeilijkheden. Zo groeit het vertrouwen van een kind. Door de huiselijke uitstraling voelen kinderen zich thuis. Vanuit een vertrouwde liefdevolle omgeving kunnen kinderen de wereld ontdekken en zich ontwikkelen.
Regelmaat en Rituelen
Door het werken met een vast dagritme en het gebruik van Uk en Puk bieden wij kinderen regelmaat. Het bespreken van het dagritme in de kring en het aanbieden van themagerichte activiteiten draagt hieraan bij. Rituelen bieden kinderen een gevoel van veiligheid, voorspelbaarheid en verbondenheid, en dragen bij aan hun welbevinden. Denk aan eet-slaapmomenten, feesten.
Door herhaling, worden de verwachtingen duidelijk. Kinderen weten bij ons waar ze aan toe zijn en krijgen steeds meer verantwoordelijkheid. Hierop kunnen kinderen dan ook op aangesproken worden. Kinderen ontwikkelen hierbij de zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.
Ruimte
Wij bieden kinderen de ruimte die ze nodig hebben om te leren. Zowel binnen als buiten. Hierbij hoort ook risicovol spel. Door het stellen van open vragen wordt kinderen de mogelijkheid geboden te onderzoeken en te verkennen. We prikkelen de nieuwsgierigheid d.m.v. praktische ervaringen en kleine uitstapjes (markt, bieb, andere groep).
Er wordt aangesloten bij de belevingswereld van kinderen door thematisch te werken. Wij focussen hierbij op het proces. Fouten maken hoort erbij, kinderen leren hiervan.
Ons pedagogisch beleidsplan leest u Hier
Wilt u onze informatie en regels lezen, klik dan Hier